Platenspelers zijn al een tijdje terug van weggeweest. De uitstraling van een grote LP-speler, het krakerige geluid als de naald op de plaat wordt gezet, het zijn allemaal factoren waardoor deze ouderwetse manier van muziek ervaren opnieuw hip is. Maar de kwaliteit van de ene platenspeler is zeker niet gelijk aan die van een ander. Crosley is een gigantisch populair merk, maar er zijn ook een hoop op- en aanmerkingen die de reputatie van dit bedrijf niet ten goede komen. Maar waarom is Crosley dan toch nog zo populair? En welke zaken gaan er fout?
Populariteit van een Crosley platenspeler
Een Crosley platenspeler straalt authenticiteit uit. Bij veel modellen is een houten kistje inbegrepen waarin je de platenspeler makkelijk kan meenemen. Ook is er veel aandacht besteed aan de vormgeving, waardoor het een pronkstuk in de kamer kan zijn. En dat terwijl de prijzen voor een platenspeler van Crosley vaak zeer schappelijk zijn. Zo kun je tegen een prijs van 90 euro al een platenspeler aanschaffen.
Een ander groot voordeel van Crosley platenspelers is het gebruiksgemak. Het afspelen van een plaat gaat zeer eenvoudig en er zitten allerlei andere functies bij inbegrepen die gebruiksvriendelijke mogelijkheden creëren. Je kunt bijvoorbeeld ook een verbinding maken via Bluetooth, zodat je zonder enige moeite je favoriete afspeellijst op Spotify kunt afspelen. De platenspeler maakt gebruik van een RCA-output, ook wel ‘tulp-aansluiting’ genoemd. Je kunt hiermee je platenspeler aansluiten op een geluidsinstallatie. Maar je kunt ook gebruik maken van een 3,5 millimeter aansluiting voor andere muziekspelers.
Wat mankeert er aan de Crosley platenspeler?
Op de vormgeving en de gebruiksgemakken van de platenspeler is weinig tot niets aan te merken, maar de kwaliteit van het geproduceerde geluid wil nog weleens te wensen overlaten. Het geluid klinkt volgens velen soms blikkerig en zit vol met hoge tonen. Je hoort de muzikant wel zingen, maar of het echt aangenaam klinkt is discutabel. Dit geldt zowel voor het afspelen van een plaat als het beluisteren van een playlist via Spotify. De inzet van een koptelefoon is ook geen oplossing. Het geluid wordt naar verluid vaag en hard, en de kwaliteit nog minder dan wanneer je een speaker gebruikt.
Andere veel gehoorde klachten hebben te maken met de naald. Daar zou teveel gewicht op steunen, waardoor het risico dat er krassen op je plaat ontstaan niet is te overzien. Na ongeveer een tiental keer dezelfde plaat eronder te leggen, zou deze al beschadigd en onbruikbaar raken. Dan kom je er gedupeerd vanaf als je net je favoriete, dure, zeldzame LP ten gehore wilt brengen.
Geschiedenis van Crosley
Crosley Corporations begon ooit in de jaren twintig van de vorige eeuw, en was actief tot de jaren vijftig. De rechten op de naam werden opgekocht door Modern Marketing Concepts, dat ervoor zorgde dat er nieuw leven werd geblazen in het bedrijf. Crosley Radio werd opgezet en in het begin van de jaren negentig en toen werden de eerste nieuwe draaitafels onder dit merk op de markt gebracht. De afgelopen jaren werd er meer aandacht besteed aan de hype rondom vintage artikelen, en er werden ouderwetse vinyl jukeboxen op de markt gebracht onder de naam Vinyl Rocket.
Waar Crosley zich met haar draaitafels hard voor probeert te maken, is de combinatie van retro-esthetiek en een hoeveelheid aan functies die passen bij de huidige tijd en de behoeftes van de klant. De bedoeling is om stijlvolle platenspelers te maken die draagbaar zijn en in een koffer overal mee naartoe kunnen. Crosley heeft over het algemeen een hele specifieke groep van liefhebbers.
Wanneer is een Crosley platenspeler een goede optie?
Speel je af en toe een plaatje en wil je vooral een mooie aanvulling op de inrichting van bijvoorbeeld je woonkamer, dan is een platenspeler van Crosley een prachtig product om een sfeer of imago uit te dragen. Maar ben je een echte liefhebber van vinyl en heb je kostbare of dierbare platen die je wilt afspelen, dan kies je wellicht beter niet voor Crosley. De kwaliteit van geluid laat soms te wensen over en je loopt het risico dat er krassen op je plaat verschijnen. Natuurlijk geldt wel, hoe hoger de prijs is die je bereid bent te betalen, hoe beter de kwaliteit is die je daarvoor terugkrijgt. Haal je bijvoorbeeld de Crosley C62 in huis, dan zul je een beduidend hogere geluidskwaliteit ervaren. Door het gebruik van anti-skating blijven de naald en de toonarm ook mooi in evenwicht, waardoor je minder snel een kras op je LP zult krijgen.