Ga jij een versterker kopen? Lees dan eerst dit artikel even. Zonde als je met iets thuis komt wat uiteindelijk niet blijkt te passen of niet nodig blijkt te zijn. Want wanneer heb je een voorversterker nog? Welke randapparatuur zou je nog meer in huis moeten hebben? Een korte uitleg.
Wat is een voorversterker?
Kijk je op Wikipedia, dan lees je dat een voorversterker ‘een elektronische schakeling is, die bedoeld is om zeer zwakke elektrische signalen zodanig te versterken dat het signaalniveau bruikbaar wordt voor verder gebruik’. Klinkt lekker technisch, niet? We bedoelen dat een platenspeler standaard heel zacht geluid geeft. Met een voorversterker vorm je het om tot een acceptabel, goed te beluisteren geluid.
Verwar een voorversterker niet met een eindversterker: dat zijn twee verschillende dingen. Een voorversterker versterkt alleen het signaal en regelt de bronweergave. Het heeft een volumeregelaar, een toonregelaar je kunt er de kanaalbalans mee afstellen. Een eindversterker stuurt de luidsprekers aan.
Bij een platenspeler zit daar ook nog de zogenaamde ‘RIAA-weergavefilter’ tussen. Zonder zo’n filter is je plaat niks meer dan een zwarte schijf met een gat erin, want je zult er onmogelijk een goed geluid uit krijgen. De naald kan het niet lezen.
Wanneer een versterker gebruiken?
Een versterker gebruik je bij te zachte of niet goed weergegeven signalen. Dankzij de toonregeling kun je bijvoorbeeld meer hoge of lage tonen toevoegen. Wanneer iets goed klinkt, is een kwestie van smaak. Sommige mensen houden van een heel naturel geluid, terwijl anderen juist de bass in hun maag willen voelen.
Met een stereo versterker klinkt het geluid een stuk voller. Zeker bij het spelen van platen is een dergelijke versterker voor je platenspeler echt een must.
Speakers gebruiken
Veel platenspelers hebben ingebouwde speakers. Die zijn gemakkelijk, want je doet de stekker erin, legt de plaat op de speler en geniet van de muziek. Nadeel: een slechte geluidskwaliteit. Je kunt beter kiezen voor het aansluiten van een extern audio hifi-systeem.
Let er wel op dat je het externe systeem kunt aansluiten. Sommige spelers hebben namelijk geen ingebouwde voorversterker. Dan kun je er niet zonder meer een set op aansluiten. Je kunt dan de eerder genoemde versterker nodig.
Speakers zijn dus aan te raden, vooral als je wilt genieten van een optimale kwaliteit. Wil je niet zoveel geluid? Dan ga je lekker dicht op de speler zitten en gebruik je de interne speaker. Het is maar net waar je zelf voor kiest.
Randapparatuur voor de platenspeler
Er is genoeg keuze uit randapparatuur voor de platenspeler. Denk bijvoorbeeld aan doosjes waarmee je signalen versterkt, of een schoonmaakset om je tafel en collectie schoon te houden. Voor de echte freak valt bij veel shops ook de Technics toonarm voor de SL-1200 te bestellen: een absolute topper. Met deze toonarm herstel je de Technics weer in oude glorie.
Een externe geluidskaart kan ook handig zijn. Deze sluit je aan op de computer. Op de kaart sluit je de draaitafel aan. Met opnamesoftware (zoals Audacity) kun je dan je hele collectie digitaliseren!