Platen kopen

Platen en singles kopen voor je platenspeler?

Niet voor niets noemen we de vinylplaat ook wel ‘Black crack’, ‘het zwarte goud’ of ‘de heilige groef’. In de afgelopen jaren is het vinyl veel populairder geworden. Waarom eigenlijk? Is de LP niet stokoud?

Waarom platen kopen in plaats van CD of Spotify?

Het internet staat vol muziek. Voor een paar euro per maand luister je oneindig veel muziek via Spotify. Toch kiezen veel twintigers nog voor vinyl. Waarom zou je vinylplaten kopen als je internet hebt? De meeste vinylliefhebbers zeggen dat de luisterervaring bijzonderder is en dat het verzamelen iets magisch heeft. Komt nog bij dat ze er mooi uit zien en dat je kunt zeggen: ‘Die heb ik op plaat!’ Een echte muziekliefhebber heeft zijn idool natuurlijk op plaat.

Voor het draaien van een plaat ga je echt even zitten. Je zet de plaat op en je moet een handeling uitvoeren. Daardoor luister je actief. Een mp3’tje is niet tastbaar, een plaat wel. Sommige liefhebbers noemen het zelfs ‘kleine kunstwerkjes’ tegenover de NOS.

Liever vinyl kopen

Platen kopen zorgt ervoor dat je een collectie aanlegt. Over dertig jaar kijk je nog eens terug en haal je de herinneringen van vroeger op. Dat trekt veel mensen aan, blijkt uit onderzoek.

Bij de LP komt vooral gevoel kijken. Het kijken naar de hoes, het lezen van de albumcredits, het bekijken van de binnenhoes. Gaaf! Er gebeurt wat, bij het opzetten van een plaat. Worden we misschien nu iets te sentimenteel?

Nog nooit gedraaid

Confessions of a yup: 1 op de 10 twintigers die platen koopt, draait nooit platen. Een derde heeft niet eens een platenspeler. Dus wat moet je er dan mee? Het is een stijldingetje. Het staat mooi om een kast vol lp’s te hebben.

Een selectie uit onze favorieten