Blog

SRS-XV800_Omni-directional-Large

Party time! Sony doet hip met speaker SRS-XV800 (driekeerwoordwaarde)

WOOP WOOP! Pump die party vibes op met de nieuwe megaspeaker SRS-XV800 van Sony! Het dak gaat eraf met deze krachtige partyspeaker. Laat die beats knallen en schud die billen los, want met deze speaker kan het feest echt beginnen. Zet ‘m op, draai ‘m up en laat de buren maar klagen!

Zover het niet-gemeende enthousiasme. Is het wat, dat peperdure onnodige ding van €669? Daar heb je al een halve iPhone mee! NEEN, niet kopen dat stuk plastic dat je huiskamer op alle mogelijke manieren vervuilt. Stukje duiding/review/mening zoals u van ons mag verwachten.

Lees meer

Crosley Momento: Stijlvolle Blikvanger of Miskoop?

Vandaag hebben we de Crosley Momento getest. We bespreken de plus- en minpunten, de specificaties en beantwoorden veelgestelde vragen. Lees snel verder!

In één oogopslag: Crosley Momento

De Crosley Momento is een draagbare koffermodel platenspeler met een vintage look. Het heeft een ingebouwde Bluetooth-ontvanger, full-range luidsprekers en drie snelheden. De RCA-uitgang en koptelefoonaansluiting zorgen voor veelzijdige connectiviteit. Maar is het design voldoende om de kwaliteit te waarborgen? Laten we erachter komen!

Voordelen van de Crosley Momento

 • Draagbaar en stijlvol ontwerp
 • Bluetooth-ontvanger en luidsprekers
 • Drie snelheden: 33 1/3, 45 en 78 toeren
 • RCA-uitgang en koptelefoonaansluiting

Nadelen van de Crosley Momento

 • Potentiële kwaliteitsproblemen
 • Geen USB-aansluiting

Crosley Momento Vintage Koffermodel Platenspeler - Midnight

Crosley Momento Vintage Koffermodel Platenspeler - Midnight
Zeer gave platenspeler van Crosley met de volgende specificaties: - Draagbare draaitafel met riemaandrijving voor 3 snelheden: 33 1/3, 45 en 78 toeren platen...
€139,95
Bekijken

Crosley Momento Vintage Koffermodel Platenspeler - Desert

Crosley Momento Vintage Koffermodel Platenspeler - Desert
Zeer gave platenspeler van Crosley met de volgende specificaties: - Draagbare draaitafel met riemaandrijving voor 3 snelheden: 33 1/3, 45 en 78 toeren platen...
€139,95
Bekijken

Uitgebreide omschrijving

De Crosley Momento ziet er zonder twijfel geweldig uit en zou een aanwinst zijn voor je interieur. Toch moet je rekening houden met mogelijke kwaliteitsproblemen voordat je het aanschaft.

De ingebouwde Bluetooth-ontvanger en full-range luidsprekers bieden draadloos streamen van muziek naar de Momento. Jammer genoeg ontbreekt een USB-aansluiting, waardoor het digitaliseren van je platen lastiger wordt.

De platenspeler heeft een riemaandrijving voor 33 1/3, 45 en 78 toeren platen, wat fijn is voor vinylverzamelaars met verschillende formaten. De voorgemonteerde bewegende magneetcartridge en NP6-naald zijn gebruiksvriendelijk. Toch is de kwaliteit van de naald mogelijk niet ideaal, waardoor op termijn schade aan je platen kan ontstaan. Overweeg een betere naald als je deze platenspeler aanschaft.

De RCA-uitgang en koptelefoonaansluiting bieden extra aansluitmogelijkheden. Zo kun je de Momento eenvoudig koppelen aan je bestaande stereosysteem of luidsprekers, of genieten van een privé luisterervaring met je koptelefoon.

Uitpakvideo

Neem een kijkje bij deze uitpakvideo om een beter beeld te krijgen van hoe de Crosley Momento eruitziet en aanvoelt:

FAQ

Is de Crosley Momento makkelijk mee te nemen?
Ja, dankzij het koffermodel neem je de platenspeler eenvoudig mee naar vrienden of familie.
Kan ik de naald vervangen?
Ja, je kunt de NP6-naald vervangen door een betere naald om de geluidskwaliteit te verbeteren en mogelijke schade aan je platen te voorkomen.
Zijn er andere kleuren beschikbaar?
Ja, de Crosley Momento is beschikbaar in twee uitvoeringen, de Desert en de Midnight

Conclusie

De Crosley Momento is een stijlvolle en draagbare platenspeler met handige extra’s zoals Bluetooth-connectiviteit en ingebouwde luidsprekers. Desondanks kunnen de mogelijke kwaliteitsproblemen en beperkte aansluitmogelijkheden reden zijn om verder te kijken naar betere alternatieven. Bekijk de lijst met betere alternatieven voor aanbevelingen over andere platenspelers met een betere prijs-kwaliteitverhouding.

Als je toch voor de Crosley Momento kiest, overweeg dan om de naald te upgraden voor betere geluidskwaliteit en bescherming van je platen. Je kunt de Crosley Momento hier aanschaffen:

Crosley Momento Vintage Koffermodel Platenspeler - Midnight

Crosley Momento Vintage Koffermodel Platenspeler - Midnight
Zeer gave platenspeler van Crosley met de volgende specificaties: - Draagbare draaitafel met riemaandrijving voor 3 snelheden: 33 1/3, 45 en 78 toeren platen...
€139,95
Bekijken

Crosley Momento Vintage Koffermodel Platenspeler - Desert

Crosley Momento Vintage Koffermodel Platenspeler - Desert
Zeer gave platenspeler van Crosley met de volgende specificaties: - Draagbare draaitafel met riemaandrijving voor 3 snelheden: 33 1/3, 45 en 78 toeren platen...
€139,95
Bekijken

Wil je meer informatie en meningen over platenspelers? Houd onze site in de gaten en blijf op de hoogte van onze laatste reviews en tips. Veel luisterplezier!

Platenspelers komen terug: waarom zijn ze ineens weer populair? 

Om het meeste uit een platencollectie te halen, moet de juiste platenspeler worden gekozen. Een aantal essentiële functies die bij het kiezen van een platenspeler in aanmerking worden genomen, zijn de audiokwaliteit, audio-aansluitingen, direct drive-motor, afstandsbediening en functies zoals antiskating, equaliser, signaalversterking en hoofdtelefoonuitgang. De audiokwaliteit is een van de belangrijkste functies bij het kopen van een platenspeler. Kies een platencollectie met een goed geluid. Audio-aansluitingen, zoals verticale en horizontale uitgangen, zorgen ervoor dat de platenspeler met verschillende externe apparaten, zoals versterkers, wordt verbonden. Een direct drive-motor maakt het gemakkelijker om een plaat te spelen, en sommige platenspelers bieden ook een afstandsbediening voor eenvoudige bediening. Andere functies waarmee rekening moet worden gehouden, zijn antiskating, equalizer, signaalversterking en hoofdtelefoonuitgang. Platenspelers zijn terug geliefd, maar met de juiste functies en een goede selectie is het gemakkelijker om er het meeste uit te halen. Platenspelers die tegenwoordig worden verkocht, hebben diverse functies die het maken van muziek nog plezieriger maken dan vroeger.  

Wat voor soorten platenspelers zijn er? 

Er zijn verschillende soorten platenspelers. De meest populaire zijn draaitafels, die platen met verschillende groottes aandrijven. Andere zijn 1-armige draaitafels, waar je platen met slechts één arm kunt draaien. Er zijn ook draaitafels met twee armen die uitgerust zijn met twee verschillende tonarmen. Er zijn ook platenspelers met ingebouwde faders en effecten. Deze zijn ideaal om te mixen en ze kunnen worden gebruikt om nummers te mixen en te remixen. Er is ook de optie van draaitafels met een USB-aansluiting, waarmee je jouw muziek rechtstreeks naar een computer kunt sturen. Er zijn ook draaitafels met Bluetooth-connectiviteit waarmee je muziek kunt streamen naar een Bluetooth-luidspreker. Ook zijn er draaitafels die kunnen worden aangesloten op een versterker die het geluid van de draaitafels naar de luidsprekers stuurt. Tot slot zijn er speciale draaitafels zoals de Serie 2000, geproduceerd door Technics uit Japan, die met speciaal ontworpen pickupkop worden geleverd. 

Wat is een platenspeler eigenlijk? 

Platenspelers zijn een soort van apparaat die audio-oplossingen bieden voor het afspelen van geluidsbestanden op grammofoonplaten. In tegenstelling tot andere audioapparaten, zoals cd-spelers, speelt een platenspeler audio rechtstreeks vanaf de plaat. Stereo-platenspelers zijn de meest voorkomende soorten, maar er zijn ook mono-spelers verkrijgbaar. Platenspelers hebben meestal verschillende functies, zoals versterking, equalizer-instellingen, hoofdtelefoonuitgangen en toonarmfuncties. Ze kunnen ook worden gebruikt om oude vinylplaten te digitaliseren, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die hun collectie opnieuw willen uitbrengen. Een fantastisch design, duurzaamheid en hoogwaardige audio zijn enkele van de voordelen van het bezitten van een platenspeler. Platenspelers zijn een geweldig cadeau voor liefhebbers van muziek of vinylrecords, omdat ze het beste uit beide werelden bieden. 

Waarom zijn platenspelers ineens weer populair? 

Platenspelers zijn weer populair omdat mensen de nostalgische charme waarderen van het afspelen van vinylplaten. De kwaliteit is evenementen hoger dan van digitale bestanden, waardoor luisteraars een veel beter beleving krijgen. Ook zijn er een aantal ingebouwde functies, zoals het activeren van luidsprekerfilters en equalizers, welke het beluisteren van de muziek verfijnen. Platenspelers komen ook met andere versies en speciale edities van albums die er online niet verkrijgbaar zijn. De fysieke aanwezigheid van een plaat en de artwork is ook een aantrekkelijke extra functie waarmee nieuwe en oude generaties kunnen genieten. De trend is populair omdat velen de echte muziekbeluistering waarderen die je met een plaat kan ervaren. 

platenspelers kiezen

Platenspelers kiezen: wat zijn de voor- en nadelen? 

Het kiezen van een platenspeler kan een verwarrende taak zijn, omdat er veel verschillende opties zijn. Sommige opties hebben verschillende functies, zoals een digitale output, Bluetooth, USB-verbindingen, enzovoort. Het is ook belangrijk om rekening te houden met kenmerken zoals dual speed en automatische installatie. U zou ook verschillende systemen voor geluidsversterking moeten overwegen. Ten slotte moet je de kwaliteit van de omhulling van de speler beoordelen, om er zeker van te zijn dat het een lange tijd meegaat. 

Wat zijn de voordelen van platenspelers? 

Platenspelers bieden een breed scala aan voordelen vergeleken met digitale opties. Ten eerste hebben ze een goede geluidskwaliteit, omdat het vinylmedium een breed frequentiebereik biedt dat met geen enkel ander medium vergelijkbaar is. Platenspelers bieden ook een veel groter klankbeeld met meer diepte en warmte. Ten tweede zijn platenspelers duurzaam, omdat ze meestal van stevig hout zijn vervaardigd en minder kwetsbaar zijn voor schade dan andere muziekapparaten. Ten derde bieden platenspelers een fysieke koppeling met muziek, waarbij het plaatje als een kunstobject te bewonderen is. Ten slotte bieden platenspelers een veel diepere luisterervaring, waarbij je niet alleen geniet van de muziek, maar ook de plaat direct in je handen hebt. Platenspelers zijn dus een uitstekende keuze voor muziekliefhebbers van alle leeftijden. 

De juiste platenspeler uitkiezen

De voordelen van een platenspeler zijn talrijk en bieden veel meer dan alleen een betere luisterervaring. Bovendien kun je ook genieten van meer details en nuances. Ook hebben platenspelers veel functies, waaronder een automatische aanpassing van het koptelefoonvolume, een directe geluidsweergave en andere handige functies. Platenspelers hebben ook een nostalgische waarde voor veel muziekliefhebbers, en ze kunnen een leuke manier zijn om nieuwe muziek te ontdekken. Platenspelers zijn dus een uitstekende keuze voor muziekliefhebbers van alle leeftijden.  

Platenspelers hebben veel voordelen voor muzikanten en liefhebbers. Ze worden ook gezien als een alternatief voor mp3- en streamingmuziek, omdat ze een veel ander geluid leveren, waardoor je een meer authentieke en emotionele ervaring krijgt. Platenspelers kunnen een leuke manier zijn om nieuwe muziek te ontdekken. 

Tot slot hebben wij enkele voordelen voor jou opgesomd: 

 • Platenspelers produceren een relatief warmere, meer organisch klinkende geluidskwaliteit.  
 • De dubbele snelheid maakt het mogelijk om platen op twee verschillende snelheden af te spelen. 
 • Automatische installatie bespaart je tijd en moeite bij het instellen. 
 • Pre-amps geven je meer controle over het geluidsvolume. 
 • Audio-aansluitingsmogelijkheden, zoals digitale output, Bluetooth en USB-verbindingen, maken het gebruik van de platenspeler gemakkelijker. 
 • Regelbaar uithoudingsvermogen en enkelvoudige arms zorgen voor een betere geluidskwaliteit. 
 • Platenspelers bieden een hele andere ervaring met muziek. Leuk om de oude schijven te verzamelen en met het oog op het nostalgische effect. 
 • Platenspelers zijn meestal betaalbaar in vergelijking met andere luistersystemen. 
 • Een groot voordeel is dat er variërende kwaliteiten van platenspelers bestaan. Je kunt dus een platenkwaliteit krijgen die bij je budget past. 

Wat zijn de nadelen van platenspelers? 

Platenspelers bieden een unieke manier van muziek beluisteren die andere luistersystemen niet kunnen. Ze zijn een geweldige optie voor muziekliefhebbers die terug naar de basics willen gaan. Maar een goede platenkwaliteit kan alleen worden behaald als je een paar dingen in het achterhoofd houdt. Ook moet je weten dat er ook nadelen verbonden zijn aan een platenspeler. 

De nadelen van platenspelers zijn: 

 • Ze kunnen alleen maar vinyl platen afspelen. De lp’s die voor deze formaten gebruikt worden, zijn in vergelijking met andere soorten media duur in aanschaf. 
 • De kwaliteit van de muziek is niet zo goed als die van cd’s of mp3’s. Ook heeft vinyl meestal een hogere achtergrondruis dan andere media. 
 • Omdat vinylgebruik moeilijker en tijdrovender is om te gebruiken, kunnen er meer fouten worden gemaakt bij de verzorging en het afspelen ervan. 
 • Vinylplaten zijn kwetsbaar en ze kunnen krasjes en andere beschadigingen opleveren, wat leidt tot een vermindering van de kwaliteit van de muziek. 
 • Platenspelers kunnen ook zoemende achtergrondgeluiden en andere storingen veroorzaken, waardoor de muziek minder mooi klinkt. 
 • Ten slotte hebben platenspelers vaak een hogere aanschafprijs dan andere audioapparatuur. 

Hoewel de warme, rijke geluiden van platenspelers liefhebbers van muziek begeert, zijn er een aantal nadelen verbonden aan het gebruik van dergelijke traditionele krachtpatsers. Om te beginnen is er de kans op schade door slijtage. Platen en naalden dragen af ​​na verloop van tijd, waardoor het risico op krassen en andere schade aan de plaat aanzienlijk wordt verhoogd. Naast de fysieke slijtage kunnen er ook zoemende achtergrondgeluiden optreden en andere storingen de kwaliteit van je muziek verminderen. Ook moet het geluidsvolume regelmatig worden bijgesteld. Hoewel platenspelers niet zo technisch ingewikkeld zijn, kost het nog steeds tijd en energie om de juiste instellingen te bereiken voor het beste geluid. Ten slotte hebben platenspelers vaak een hogere aanschafprijs dan andere audioapparatuur, waardoor ze minder toegankelijk zijn voor mensen met een klein budget. Platenspelers bieden wel een warm, analoog geluid zoals geen ander en warmte die gewoon niet kan worden gevonden op digitale platformen. 

Zo mooi is een Crosley platenspeler

Er is een substantiële investering nodig in een kwaliteitsspeler, cartridges, albums, enzovoort. Naast deze kosten is er ook een grote kennis en routine nodig om ervoor te zorgen dat het systeem goed werkt en blijft werken. Ten slotte zijn platenspelers ook niet zo handig als digitale platformen, omdat de fysieke platen afzonderlijk moeten worden gehandeld. 

Zijn platenspelers moeilijk te onderhouden? 

Om ervoor te zorgen dat een platenspeler voor een lange tijd goed werkt, is het onderhoud ervan essentieel. De meeste platenspelers hebben een periodiek onderhoud nodig omdat er mogelijk slijtage optreedt. Hiervoor moeten er mogelijk onderdelen worden vervangen of afgesteld. Ook zal er regelmatig schoongemaakt moeten worden om ervoor te zorgen dat deze draait en dat de kwaliteit van de muziek die wordt afgespeeld niet achteruit gaat. Het onderhouden van een platenspeler is dan ook geen gemakkelijke taak. Gelukkig zijn er verschillende middelen die consumenten kunnen gebruiken om hun platenspeler te onderhouden. Ze kunnen bijvoorbeeld tutorials zoeken die hen vertellen hoe ze de verschillende onderdelen moeten onderhouden en reinigen. Ook kunnen ze deskundige adviezen inwinnen bij lokale verkopers van audioapparatuur. Als het goed onderhouden wordt, kan een platenspeler lange tijd meegaan. 

In het algemeen zijn platenspelers niet moeilijk te onderhouden als men de juiste kennis heeft. De eigenaar moet een aantal onderdelen inspecteren en onderhouden, zoals het poetsen van het oppervlak, controleren of er geen verstoppingen in de naalden of in de lagers zijn, en het reinigen van de speler. Als ze een volledige ondersteuning nodig hebben, kunnen eigenaren contact opnemen met een professioneel bedrijf en deze de noodzakelijke reparaties of het onderhoud laten uitvoeren. Om een lange levensduur te garanderen, is regelmatig onderhoud noodzakelijk. In sommige gevallen kan het worden uitgevoerd door degene die de platenspeler heeft gekocht, maar professionele onderhoudsbedrijven kunnen deskundige adviezen geven over de beste manier om deze te gebruiken en te onderhouden. Door een regelmatig onderhoud voorkom je dat er onnodige schade optreedt en dat je langer kunt genieten van je platenspeler. Platenspelers onderhouden is een eenvoudig proces als je de juiste stappen volgt.  

Er zijn een paar dingen die je moet doen om ervoor te zorgen dat je platenspeler zo goed mogelijk werkt en zo lang mogelijk meegaat. Maak de platenspeler regelmatig schoon met zachte doek en behandel de onderdelen met geduld. Controleer regelmatig of er geen stof of vuil op de naald zit. Gebruik geen schurende of agressieve reinigingsmiddelen. Als u een echte liefhebber bent, raadpleeg dan een gekwalificeerde technicus voor advies over de juiste afstelling en onderhoud van uw platenspeler. Een goed onderhouden platenspeler zal u langer met veel plezier geven. 

Sony walkman NW-A306

Liever lopen met je vintage? Sony lanceert verbeterde Walkman met verbeterde geluidskwaliteit en langere batterijduur

Retro blijft populair. Sony komt met een nieuwe Walkman, NW-A306. Luister als een baas naar je muziek, met betere geluid en design om te watertanden.

Sony introduceert de nieuwe NW-A306 Walkman, speciaal ontworpen voor luisteraars die op zoek zijn naar uitzonderlijke geluidskwaliteit. Dankzij het compacte en stijlvolle ontwerp van de NW-A306 serie, kunnen gebruikers meer van hun favoriete muziek downloaden en streamen. Deze Walkman is gericht op het leveren van hoogwaardige muziek direct uit de broekzak.

Kenmerken van de NW-A306

 • Betrouwbare geluidsreproductie
 • Hoogwaardige geluidskwaliteit
 • DSEE Ultimate met Edge-AI
 • Langere batterijduur
 • Duurzaamheid

Met een gewicht van slechts 113 gram, volledige Wi-Fi compatibiliteit, een touch screen van 9,14 cm en tactiele fysieke muziekcontrole, is de NW-A306 een uiterst veelzijdige muziekspeler. Het hoogwaardige aluminium frame van de NW-A306 garandeert een lage impedantie, helder, stabiel geluid en een stevige bas.

De NW-A306 maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals S-Master HX digitale versterkertechnologie, onafhankelijk ontwikkeld voor de Walkman en compatibel met het oorspronkelijke DSD-formaat, die vervorming en ruis vermindert over een breed frequentiebereik. Hierdoor wordt een rijk en vol geluid gerealiseerd.

Om het evolutionaire geluid te creëren, zijn een dubbele klok, filmcondensator en een verfijnd geluidsregister nauwkeurig gepositioneerd in de Walkman. De NW-A306 maakt gebruik van Edge-AI (Artificial Intelligence) met DSEE Ultimate, Dit doorontwikkelde algoritme biedt voordelen voor audio van cd-kwaliteit zonder verlies van kwaliteit, en zorgt voor een completere luisterervaring.

De NW-A306 heeft een batterijduur tot 36 uur met 44.1kHz Flac weergave, tot 32 uur met 96kHz FLAC hoge resolutie audioweergave of tot 26 uur met de streamingservice-app. De Walkman is ook ontworpen met oog voor duurzaamheid in het achterhoofd.

Prijzen en beschikbaarheid

De NW-A306 is vanaf januari 2023 verkrijgbaar in de Benelux voor €330.

geschiedenis platenspeler

De geschiedenis van de platenspeler 

De platenspeler is een type draaitafel die door middel van een motor de vinylplaat draait terwijl een naald de groeven leest die de muziek bevatten. De platenspeler is een technologisch meesterwerk dat al meer dan 100 jaar bestaat en is de perfecte balans tussen technologie en nostalgie. 

In de jaren vijftig en zestig werden de platenspelers populair bij muziekliefhebbers vanwege de betere geluidskwaliteit die het toegankelijk maakte voor mensen van alle leeftijden. Met de opkomst van compact-discs was er een verandering in de audio-industrie in de jaren tachtig, die de populariteit van de platenspeler afnam. 

geschiedenis platenspeler

Tegenwoordig maken platenspelers een comeback, aangezien veel liefhebbers ervan houden om muziek zoals deze te luisteren. Veel moderne platenspelers bieden veel verbeterde functies zoals verbeterde naalden, versterkers, digitale uitgangen en Bluetooth-connectiviteit om te streamen. Dit stelt liefhebbers van vinylmuziek in staat om het klassieke gevoel van het luisteren via vinylplaten te behouden, maar er toch gebruik te maken van de nieuwste technologieën. 

Wanneer is de platenspeler ontstaan? 

De platenspeler is in 1877 ontstaan, toen Thomas Edison een fonograaf uitvond die op een trommel draaide en geluiden registreerde. In 1888 maakte Emile Berliner de grammofoon, en dit werd de voorloper van de moderne platenspeler. Het was de allereerste draagbare platenspeler die op de markt kwam. In 1923 presenteerde het bedrijf RCA Victor de allereerste 33 1/3 vinyl langspeelplaat, maar het duurde nog tot 1946 voordat bedrijven zoals Columbia Records en Capitol Records dat probeerden te verkopen. In de jaren 1940 en 1950 werden verschillende variëteiten platenspelers populair. Naarmate de technologie vorderde, kwamen er in de jaren 1960 en 1970 draaispelers op de markt met meer functies, zoals stereogeluidsfuncties. Tegenwoordig is vinyl populairder dan ooit, en zijn er dus veel verschillende platenspelers beschikbaar voor consumenten. 

Technologische vernieuwingen 

Sinds die tijd hebben technici allerlei technologische vernieuwingen geïntroduceerd, waaronder sensortechnologie en draadloze opties. Ook hebben technici de vinylplaat geoptimaliseerd, waardoor er meer kwaliteit en dynamiek mogelijk was. Dit alles heeft geleid tot een bloeiende markt met verschillende platenspelers voor consumenten, waardoor je lekker originele muziek kunt horen en echte vintage audio kunt ervaren. 

Zijn platenspelers van nu van dezelfde kwaliteit als vroeger? 

Er zijn vele moderne platenspelers die dezelfde kwaliteit hebben als hun tegenhangers van vroeger. Deze spelers bieden functies zoals ultra-gedetailleerde prestaties, verbeterde audiokwaliteit en een meeslepende ervaring waarmee liefhebbers van vinylmuziek kunnen genieten. Veel van deze spelers hebben ook verschillende functies zoals USB-poorten, Bluetooth-compatibiliteit en RCA-aansluitingen waarmee je muziek van verschillende bronnen kunt afspelen. Enkele van de meest populaire merken zijn Audio Technica, Pro-Ject, Sony en Technics. Er zijn verschillende stijlen van deze spelers, zoals manuele, semiautomatische en volledig automatische versies. Al deze modellen hebben kenmerken die verder gaan dan alleen een hoge geluidskwaliteit. Zo hebben sommige modellen lcd schermen waarmee je je vinylverzameling gemakkelijk kunt beheren. 

Meer mogelijkheden met platenspelers 

De platenspelers van tegenwoordig bieden veel meer mogelijkheden dan vroeger. Van het streamen van je muziek naar andere bronnen, naar het toevoegen van nieuwe, innovatieve functies aan je platenspeler, er zijn eindeloze mogelijkheden om de kwaliteit van je vinylverzameling te verbeteren.  

Als je op zoek bent naar een platenspeler met een hoge kwaliteit die voldoet aan je specifieke behoeften, is het belangrijk om te letten op de functies die je nodig hebt. Kijk bijvoorbeeld naar de audio invoer, je geluidskwaliteit, en welke extra functies je nodig hebt voor je platenspeler. Hoogwaardige platenspelers worden vaak uitgerust met gekoelde elementen voor een betere audio-uitvoer. Sommige bevatten ook functies zoals een digitale conversie, draadloos streamen, of er zijn ook platenspelers die een ingebouwde equalizer hebben. Dit zijn allemaal functies die je vinylverzameling naar een hoger niveau kan tillen. 

Is een platenspeler van nu duurzaam? 

De meeste moderne platenspelers zijn inderdaad duurzaam en kunnen jarenlang betrouwbaar zijn. Er zijn een aantal functies en extra’s die je kunt zoeken om er zeker van te zijn dat je platenspeler juist wordt ontworpen en gebouwd. 

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je platenspeler goed is gemaakt van hoogwaardige materialen. Kijk voor stevig plastic of goed gemaakte metalen onderdelen en check ook hoe stevig de draden en de aansluitingen zijn. Er zijn ook platenspelers die voorzien zijn van een geïntegreerde versterker. Controleer of deze correct is gemonteerd en of alle verbindingen goed zijn aangesloten. 

Daarnaast zijn er bepaalde functies waarmee je je platenspeler beter kunt beschermen. Kijk voor een automatisch start/stop-systeem waarmee de naald van de platenspeler wordt geweigerd of ontkoppeld van zodra de arm wordt verwijderd of de plaat wordt afgespeeld. Sommige platenspelers zijn zelfs voorzien van een ingebouwde geïntegreerde digitale equalizer, waardoor je je muziek verder kunt aanpassen aan je eigen smaak. 

Ten slotte is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je platenspeler is voorzien van een goede schokabsorberende behuizing en dat de schokabsorberende verbindingen goed zijn aangesloten. Deze zullen trillingen helpen reduceren en zorgen ervoor dat je platenspeler langer meegaat. Als je het verkeerde product koopt, is het mogelijk dat je een minder duurzame platenspeler krijgt. Koop dus alleen van een betrouwbare leverancier of gebruik een gerenommeerde website voor het kopen van platenspelers. 

Crosley platenspelers: aanwinst of miskoop?

Platenspelers zijn al een tijdje terug van weggeweest. De uitstraling van een grote LP-speler, het krakerige geluid als de naald op de plaat wordt gezet, het zijn allemaal factoren waardoor deze ouderwetse manier van muziek ervaren opnieuw hip is. Maar de kwaliteit van de ene platenspeler is zeker niet gelijk aan die van een ander. Crosley is een gigantisch populair merk, maar er zijn ook een hoop op- en aanmerkingen die de reputatie van dit bedrijf niet ten goede komen. Maar waarom is Crosley dan toch nog zo populair? En welke zaken gaan er fout?

Populariteit van een Crosley platenspeler

Een Crosley platenspeler straalt authenticiteit uit. Bij veel modellen is een houten kistje inbegrepen waarin je de platenspeler makkelijk kan meenemen. Ook is er veel aandacht besteed aan de vormgeving, waardoor het een pronkstuk in de kamer kan zijn. En dat terwijl de prijzen voor een platenspeler van Crosley vaak zeer schappelijk zijn. Zo kun je tegen een prijs van 90 euro al een platenspeler aanschaffen.

Een ander groot voordeel van Crosley platenspelers is het gebruiksgemak. Het afspelen van een plaat gaat zeer eenvoudig en er zitten allerlei andere functies bij inbegrepen die gebruiksvriendelijke mogelijkheden creëren. Je kunt bijvoorbeeld ook een verbinding maken via Bluetooth, zodat je zonder enige moeite je favoriete afspeellijst op Spotify kunt afspelen. De platenspeler maakt gebruik van een RCA-output, ook wel ‘tulp-aansluiting’ genoemd. Je kunt hiermee je platenspeler aansluiten op een geluidsinstallatie. Maar je kunt ook gebruik maken van een 3,5 millimeter aansluiting voor andere muziekspelers.

Wat mankeert er aan de Crosley platenspeler?

Op de vormgeving en de gebruiksgemakken van de platenspeler is weinig tot niets aan te merken, maar de kwaliteit van het geproduceerde geluid wil nog weleens te wensen overlaten. Het geluid klinkt volgens velen soms blikkerig en zit vol met hoge tonen. Je hoort de muzikant wel zingen, maar of het echt aangenaam klinkt is discutabel. Dit geldt zowel voor het afspelen van een plaat als het beluisteren van een playlist via Spotify. De inzet van een koptelefoon is ook geen oplossing. Het geluid wordt naar verluid vaag en hard, en de kwaliteit nog minder dan wanneer je een speaker gebruikt.

Andere veel gehoorde klachten hebben te maken met de naald. Daar zou teveel gewicht op steunen, waardoor het risico dat er krassen op je plaat ontstaan niet is te overzien. Na ongeveer een tiental keer dezelfde plaat eronder te leggen, zou deze al beschadigd en onbruikbaar raken. Dan kom je er gedupeerd vanaf als je net je favoriete, dure, zeldzame LP ten gehore wilt brengen.

Geschiedenis van Crosley

Crosley Corporations begon ooit in de jaren twintig van de vorige eeuw, en was actief tot de jaren vijftig. De rechten op de naam werden opgekocht door Modern Marketing Concepts, dat ervoor zorgde dat er nieuw leven werd geblazen in het bedrijf. Crosley Radio werd opgezet en in het begin van de jaren negentig en toen werden de eerste nieuwe draaitafels onder dit merk op de markt gebracht. De afgelopen jaren werd er meer aandacht besteed aan de hype rondom vintage artikelen, en er werden ouderwetse vinyl jukeboxen op de markt gebracht onder de naam Vinyl Rocket.

Waar Crosley zich met haar draaitafels hard voor probeert te maken, is de combinatie van retro-esthetiek en een hoeveelheid aan functies die passen bij de huidige tijd en de behoeftes van de klant. De bedoeling is om stijlvolle platenspelers te maken die draagbaar zijn en in een koffer overal mee naartoe kunnen. Crosley heeft over het algemeen een hele specifieke groep van liefhebbers.

Wanneer is een Crosley platenspeler een goede optie?

Speel je af en toe een plaatje en wil je vooral een mooie aanvulling op de inrichting van bijvoorbeeld je woonkamer, dan is een platenspeler van Crosley een prachtig product om een sfeer of imago uit te dragen. Maar ben je een echte liefhebber van vinyl en heb je kostbare of dierbare platen die je wilt afspelen, dan kies je wellicht beter niet voor Crosley. De kwaliteit van geluid laat soms te wensen over en je loopt het risico dat er krassen op je plaat verschijnen. Natuurlijk geldt wel, hoe hoger de prijs is die je bereid bent te betalen, hoe beter de kwaliteit is die je daarvoor terugkrijgt. Haal je bijvoorbeeld de Crosley C62 in huis, dan zul je een beduidend hogere geluidskwaliteit ervaren. Door het gebruik van anti-skating blijven de naald en de toonarm ook mooi in evenwicht, waardoor je minder snel een kras op je LP zult krijgen.

Zo mooi is een Crosley platenspeler

Zo plaats je je platenspeler mooi in je woonkamer

Heb je een prachtige platenspeler en werkende platen op de kop getikt? Dan wil je deze parel natuurlijk wel tot z’n recht laten komen in je interieur. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een mooie platenspeler meubel te kopen of te doe-het-zelven. Hierdoor heb je meteen een eyecatcher in je woning te pakken. Op deze pagina kun je inspiratie opdoen voor jouw eigen platenspeler meubel. Je leest uit welke platenspelers je kunt kiezen, wat je creatief gezien met je platencollectie kunt doen en nog veel meer. Het leukste is om heerlijk naar de muziek en de sound te luisteren, zodat je optimaal van je platenspeler gebruik kunt maken in huis. 

Lees meer
Crosley platenspeler koopgids

Crosley platenspeler koopgids: kies de Crosley die het beste bij je past

Wie jaren geleden zei dat platenspelers weer helemaal terug zouden komen, werd haast voor gek verklaard. Echter zijn de apparaten niet meer weg te denken uit de huidige muziekwereld, zeker niet wanneer je het vinylliefhebbers vraagt. De Crosley platenspeler, die de naam draagt van de man die Crosley Radio oprichtte en radio’s voor het grote publiek betaalbaar maakte, behoort tot de meest geliefde. Deze platenspelers hebben een vintage uiterlijk en tegelijkertijd moderne opties. Ze bieden de huidige digitale generatie analoog geluid van het allerhoogste niveau. 

Lees meer