Tweedehands platenspeler

Tweedehands platenspelers en versterkers

Op zoek naar een tweedehands platenspeler of versterker? Daarmee kan je flink wat geld besparen en toch een mooie speler of versterker kopen. Maar hoe voorkom je dat je een kat in de zak koopt? Een paar tips.

Een tweedehands platenspeler of versterker vinden

Een tweedehands platenspeler of versterker vind je met gemak online of in de kringloopwinkel. Marktplaats en eBay staan er vol mee. Of je daar een goede koop doet, is een tweede. Vaak moet je daar nog wat onderhoud aan (laten) uitvoeren. De kosten daarvoor beginnen bij ongeveer 50 euro.

Aandachtspunten

Het kan goed zijn dat er bij een speler een naald, snaar of element moet worden vervangen. Werkt dat eenmaal, dan loop je risico dat ook de interlink naar z’n grootje gaat, en deze ook vervangen moet worden.

Bij spelers: het plateau, het gewicht, de naald en de snelheid

Koop je een tweedehands speler? Kijk dan even naar het plateau. Soms wordt deze met een snaar aangedreven, maar soms ook niet. Dan is de motor rechtstreeks aangesloten op het plateau. Bij een snaaraandrijving zijn de motor en de snaar rechtstreeks met elkaar verbonden. Meestal werkt een snaaraangedreven tafel stabieler en slijt deze niet zo snel. Controleer de snaar wel, want deze kan uitgerekt zijn. De snelheid klopt dan niet helemaal meer.

Check ook het gewicht van de draaitafel. Hoe zwaarder, hoe beter. Meer massa zorgt voor meer stabiliteit. Daardoor heb je minder verstoring van de naald.

Bij voorversterkers: welke heb je nodig?

Tussen voorversterkers zitten verschillen. Voordat je een voorversterker koopt, kun je het best even controleren welk element in de draaitafel zit. De ene speler gebruikt een MC-element, terwijl een andere speler een MM-element gebruikt. Het MC-element heeft een veel lager uitgangssignaal dan een MM-element. Daardoor moet je nog een keer versterken. Daarom zijn sommige voorversterkers alleen geschikt voor bepaalde MM-elementen.

Element en voorversterker moeten goed bij elkaar passen. Anders krijg je geen geluid, of een geluid dat niet om aan te horen is. Niet echt wat je wilt, als je net een nieuwe speler in huis hebt gehaald.

Bij beiden: werkt het apparaat?

Voordat je de deur uitwandelt met je nieuwe aankoop is het een goed idee om het apparaat even aan te sluiten. Werkt de tweedehands versterker wel goed? Hoe klinkt ‘ie eigenlijk? De motor moet het goed doen en er mag geen speling in de arm zitten. Controleer ook even op draadbreuken, want dat kan nog wel eens een kostbare aangelegenheid worden.

Slim een tweedehands versterker of platenspeler kopen

Voor minder dan honderd euro heb je al een tweedehands platenspeler of tweedehands versterker in huis. Als het apparaat duurder is, kun je het best even de specificaties (en misschien een oude handleiding) van het apparaat opzoeken. Wat kan het apparaat precies? Welke componenten gaan vaak stuk? Wat kost het om een component te vervangen? Of ben je misschien zelf handig met de soldeerbout? Oude elektronica kan gauw stuk.

Op zoek naar tweedehands? Op Catawiki vind je mooie tweedehands versterkers en tweedehands platenspelers.