platenspeler kopen

Platenspeler kopen? Kies jouw platenspeler type en design

De platenspeler is weer helemaal terug. Niet zo gek: niets klinkt zo goed als een plaat. We zeggen het zelfs nog regelmatig: ‘Naar welke plaat luister jij?’ De plaat is zo onvergetelijk vanwege de sublieme geluidskwaliteit. Muziekliefhebbers luisteren niet naar cd’tjes (wie nog wel?!) of naar mp3’s van lage kwaliteit, vol artefacts.

Zo’n mooie zwarte plaat in je handen, daar gaat toch niets tegenop? Klinkt beter dan Spotify en het geeft weer helemaal het gevoel van vroeger. Een platenspeler kopen is waarschijnlijk een betere investering dan een abonnement op een online dienst.

Welke platenspeler past bij mij?

Wil jij een grammofoonspeler kopen? Dan duurt het even voordat je de speler hebt die bij jou past. Je kunt namelijk letten op verschillende eigenschappen. Kies je voor een platenspeler met een riem, of met een directe aandrijving? En welke kleur moet de speler hebben? Hij moet immers wel stijlvol in je woonkamer staan, want je wilt er mee kunnen pochen. Ga je je platen afspelen over de speakers of luister je met koptelefoon?

De échte vintage lp speler heeft natuurlijk geen Bluetooth, cd-speler of FM-radio aan boord. Toch zijn er genoeg fabrikanten die het in 2019 in hun spelers hebben geïntegreerd. Er zijn zelfs usb pickups. Natuurgetrouw? Nee. Handig? Dat dan weer wel.

Keuzes bij een platenspeler

Je kunt bij een platenspeler kiezen uit een speler met of zonder mechanische arm. Ook het materiaal van de speler zal een rol spelen. Dat materiaal gaat trouwens ook invloed hebben op de prijs. Een stevige speler zal wat meer kosten. Het zal de moeite waard zijn, want je wilt zo lang mogelijk kunnen genieten van je platen.

Bekijk goed of je toekomstige speler een extra voorversterker nodig heeft. Staat er ‘Phono’ op je eindversterker of receiver? Dan sluit je er zo een draaitafel op aan. Als het er niet op staat, heb je een voorversterker nodig. Sommige spelers hebben die standaard, terwijl je voor anderen een losse voorversterker moet aanschaffen.

Drie types platenspelers

We kunnen drie types platenspelers opdelen: de speler waarbij het design voorop staat, de deugdelijke speler en de professionele speler. Crosley is een voorbeeld van een design-speler, terwijl je bij een professionele speler eerder denkt aan een old school Technics. Deugdelijke spelers zijn bijvoorbeeld van Pioneer en Reloop.

Overwegingen

Een gewone draaitafel zal voldoende zijn voor beginnelingen. Dat is een tafel met snaaraandrijving. Als je je collectie digitaal wilt opslaan, kun je het best kiezen voor een USB-platenspeler.

De nieuwe Tiësto kan zijn vinyl nog gebruiken op een direct-drive platenspeler. Die zijn duurder, maar hebben niet zoveel onderhoud nodig. Het apparaat doet precies wat je verwacht, op de momenten dat je het verwacht. Wel zul je af en toe een nieuwe naald moeten kopen. Die zijn niet goedkoop, want ze worden vaak van diamant of saffier gemaakt.

Een deugdelijke speler past bij de zolderkamer-DJ of voor wie gewoon nog eens dat oude favoriete plaatje van vroeger wil opzetten. Geen bijzondere speler met diamanten naalden, maar gewoon goed klinkend en het kost je geen fortuin.

Nog een tip: wie graag een eyecatcher wil hebben, kan het best voor een retrospeler kiezen. Bij sommige mensen werkt het ding niet eens, maar het ziet er wel goed uit. Ook tweedehands (en bij kringloopwinkels) zijn ze prima te verkrijgen. Bijna zonder voor de vorige eigenaar, want de liefde voor de lp is weer helemaal terug.

Bekijk hier alle nieuwste platenspelers