Crosley platenspeler problemen? Tips en oplossing

We begonnen deze site met het idee: Crosley platenspelers zijn populair maar matig in kwaliteit. We spelen in op de zoekvraag en overtuigen bezoekers om wél een goede platenspeler te kopen. Maar nu blijkt dat te laat voor velen van jullie: problemen met de Crosley platenspeler. Hier alle tips en tricks die we konden vinden. Laat het ons weten als jouw probleem er niet bijstaat!

Problemen verhelpen

(met dank aan Wikipedia)

 • Heb je kassabon of factuur nog en heb je je Crosley platenspeler minder dan twee jaar terug gekocht? Dan heb je in Europa altijd garantie. Check hier de Europese wetgeving.
 • Zorg dat je het probleem helder voor ogen hebt: wat gaat er mis, sinds wanneer, wanneer gaat het wel goed, wat merk je precies? Daarmee kom je sneller aan een oplossing.

Draaitafel doet het totaal niet

Zit de stekker in het stopcontact? En die van een eventueel verlengsnoer? Brand het rode lampje ook niet? Heb je wel stroom?  Is het een compleet nieuwe platenspeler? Verwijder dan alle tape en bindertjes overal rondom. Kan het plateau wel draaien? Zit de arm eventueel nog vast in een klem?

Geen geluid, zacht geluid

Denk aan je oren: zet eerst het volume op bijna nul. Check alle aansluitingen, zeker als je een versterker gebruikt. Crosley platenspelers hebben typisch een ingebouwde voorversterker. Deze moet je op AUX aansluiten en niet op Phono (daar is al een versterker ingebouwd). Soms zit er een schakelaar om de voorversteker uit te schakelen.

Moderne versterkers hebben al geen Phono ingang meer, alleen  AUX, LINE of TAPE. Een standaard platenspeler zonder ingebouwde versterker heeft een MD/MM element met uitgangsspanning van 3 tot 5 mV. De genoemde AUX, LINE of TAPE aansluitingen hebben een ingangsspanning nodig van boven de 120 mV. Je hebt een phono-voorversterker nodig om de uitgangsspanning te verhogen en wordt voorzien van een RIAA-correctie. Lage tonen worden namelijk met een lager volume opgenomen (anders heb je erg diepe groeven nodig) dan hoge tonen. Met RIAA worden de lage tonen omhoog gehaald en de lage tonen omlaag gebracht.

Plaat klinkt vals

De instrumenten of de stemmen op de plaat klinken vals. Heeft je plaat in de zon gelegen? Daardoor kan de plaat namelijk kromtrekken en het geluid verknallen. Probeer een andere plaat. Ook problemen? Dan kan het de naald zijn.

Crosley platenspeler slaat over – naaldproblemen

Dit is vaak een productieprobleem, zeker als het vanaf het begin is. De toleranties van de afmetingen in de elementen zijn bizar hoog. Chinese fabrikanten kunnen daardoor ondermaatse kwaliteit blijven leveren. Terug naar de winkel, of haal een Paramount RF-20 elementje. Zoals LisaaCatharina schrijft:

Motorproblemen

Haal voor de zekerheid de stekker uit het stopcontact. Controleer de motor. Kun je vuil verwijderen? Zit er een contactje los ergens die je misschien weer kunt vast solderen?

Hoge tonen klinken krakerig

De geluidskwaliteit in de hoge tonen neemt af. Dat hoor je aan het krakerig geluid. Oorzaak: de naald is versleten. Daardoor worden je platen beschadigd. Vervang de naald. Goedkopere naalden hebben typisch een synthetische diamant met 500 draaiuren, duurdere naalden hebben een echte diamant die 1000 tot 2000 draaiuren kan maken.

Een bromtoon

 Te veel of te weinig aarding is het probleem. Sommige draaitafels hebben een extra aardedraad nodig. Probeer eerst zonder aardedraad. Heb je dan een brom? Zet alles uit en sluit een aardedraad aan. Nog steeds brom? Check de kabels op een breuk.

Crosley platenspeler draait niet meer

De platenspeler krijgt wel stroom, want je ziet het rode lampje branden. Maar de draaitafel start niet meer op. Dit kan een typisch probleem zijn bij platenspelers met Bluetooth (zoals de Cruiser Deluxe, of de CR8005D bijvoorbeeld). Zet deze uit en probeer het nog eens.

Het contragewicht is verschoven

Dit kan gebeuren tijdens transport, (typisch bij de Keepsake). Die moet je opnieuw afstellen. Volg de handleiding voorzichtig. Deze tips kunnen wij geven maar dubbelcheck wat je doet, voorkom dat je de naald beschadigd:

 • Plaats de lift omlaag, houd de arm vast en draai het contragewicht tot de arm naar beneden beweegt
 • Draai het contragewicht vervolgens terug, en breng de arm in balans (horizontaal).
 • Plaats de arm terug en zet deze vast.
 • Houd het achterste contragewicht vast en zet deze op 0
 • Draai nu beiden tegelijk op 1,5 – 2. (check de handleiding)
Op zoek naar onderdelen? Kijk bij ReplaceDirect.nl. Tijd voor een nieuwe platenspeler? Bekijk hier de nieuwste modellen.

Heb jij een ander probleem? Geef hieronder een reactie!

23 gedachten over “Crosley platenspeler problemen? Tips en oplossing”

 1. Er zijn vier aanwijsbare problemen met deze speler. Allereerst de afstelling van het element. Normaliter zet je bij het afstellen een platenspeler het element goed in de arm door hem in de shell naar achter en naar voren te schuiven. Hiervoor gebruik je een afstelmal, een zgn. ‘protractor’. Bij de Ion valt er natuurlijk niets te schuiven en dus zou je verwachten dat e.e.a. al optimaal afgesteld staat. Bij een goeie afstelling zijn er twee plaatsen op de plaat waar de naald recht in de groef staat. Op alle andere plaatsen is de afwijking dan tolerabel. Als de naald nou recht in die groef stond had dat nog iets goed gemaakt, maar helaas. Elk exemplaar van deze arm dat je tegen komt, staat onder een andere vreemde hoek gedraaid. Niet zo raar als je ziet hoe ’t lager in elkaar zit. En dat is punt vier.

 2. Maja: dat is slechts een copy/paste antwoord van http://www.puresound.be/nieuws/article/crosley-ion-en-traveler/ om je linkje te kunnen plaatsen. Het is bovendien het foute antwoord op Leo’s vraag, want het gaat hier niet om de vraag hoe een licht budgetarmpje de plaat zo kan laten slijten. Zijn vraag is: naald gaan niet meer omhoog na afslaan.
  @Leo,
  Dat is de auto-stop die het niet meer doet van een half of volledig automatische platenspeler. Een van de redenen waarom men nog altijd kiest voor handmatig, is de kans op storingen. Mijn advies: eerst voorzichtig volledig reinigen. Let op verhard vet waardoor het bewegend deel niet meer soepel terug naar de beginpositie beweegt. Een mogelijke reden is als er in de omgeving veel wordt gerookt. Het teer kan in de elektronica en het element gaan zitten.

  1. Mijn platenspeler doet niks in de bluetooth stand. Dood. Draait wel gewoon platen met ingebouwde versterker. Wie weet raad?

   1. Hoi Hansjelle,

    Welk model heb je? Volgens mij maken de meeste Crosley platenspelers een geluidje zodra je deze in de Bluetooth stand zet. Misschien even een tijdje de stekker er uit en dan opnieuw proberen? Als je dan op je telefoon zoekt naar Bluetooth apparaten zou je hem moeten vinden als “Crosley <model nummer>”. Wanneer je er dan verbinding mee maakt zou hij opnieuw een geluidje moeten geven, en zou het moeten werken.

    Als het dan nog niet werkt, en je hebt nog garantie, gewoon terugbrengen/terugsturen!

    1. Hey Koen, ik heb hetzelfde probleem > bij 1 GSM maakte die wel verbinding, maar als ik op mijn nieuwe GSM verbinding wil maken, doet die niets… Geluidje van de Bluetooth is er wel, maar mijn telefoon vindt die gewoon niet. Ik heb een nieuw toestel, de CR6034A. Groetjes, Bram

     1. Hoi Bram,

      Je geeft aan dat het op je oude telefoon wel werkte, maar op je nieuwe niet meer. Het zou natuurlijk ook aan de telefoon kunnen liggen. Heb je misschien een ander bluetooth apparaat waarmee je kunt uitsluiten dat het aan de telefoon ligt?

     2. Dag Bram,

      Een mogelijke oplossing is je andere telefoon het apparaat laten “vergeten” bij je Bluetooth instellingen of de Bluetooth van het andere apparaat afzetten. Het is namelijk zo dat je Crosley zal (proberen) verbinden met het eerst geconnecteerde apparaat. Je 2de apparaat krijgt dus niet de kans connectie te maken. Dit probleem komt wel vaker voor bij Bluetooth speakers en allerhande.

      Groetjes

 3. Ik ben erachter gekomen al mijn singeltjes waarbij ik het plastic rondje in het midden moest gebruiken vals werden. Rondje bleek enorm veel speling te hebben, zoveel dat de plaat gewoon bewoog. Ringetje van een oude platenspeler gebruikt en nu doet ie het weer. De kwaliteit is nog steeds niet geweldig maar het scheelt een hoop!

 4. Beste, ik heb gisteren een nieuwe crosley cr6252a gehad. Nieuwe platen bij gehad en alles klinkt mega vals echt naar om naar te luisteren. Wat kan dit zijn en hoe los ik dit op?

  1. Hoi Laurens,

   Kun je de platen misschien bij iemand anders op de platenspeler testen om in ieder geval uit te sluiten dat de platen zelf vals klinken?

   Natuurlijk zal het geluid van de Crosley altijd wat te wensen over laten, hij heeft hele kleine speakers en de bouwkwaliteit is niet geweldig.

   Volgens mij kun je ook een koptelefoon aansluiten op deze speler, als het geluid daarmee wél goed klinkt weet je dat het niet ligt aan het mechanische gedeelte.

   Als het via de koptelefoon ook niet goed klinkt, controleer dan of de naald nog wel in orde is (misschien is hij per ongeluk verbogen?).

   Controleer ook of het plateau mooi recht en stabiel draait. De toonarm hoort amper op en neer te gaan tijdens het draaien van een plaat, en ook niet van links naar rechts te gaan.

   Tenslotte kun je nog controleren of de snelheid wel juist is, en ook stabiel is. Dit kun je doen met een stroboscoopschijf.

   Je geeft aan dat de speler nog nieuw is! Als er echt iets mee mis is kun je natuurlijk altijd van de garantie gebruik maken.

 5. Ik heb gisteren een Crossley Spinnerette gekocht. Als ik hem inschakel, door de arm op de plaat te zetten, komt er een brom uit de luidspreker. Is dit normaal voor dit type platenspelers? Ik begrijp dat ik hem misschien moet aarden, maar hoe doe ik dat? En verder: deze platenspeler schakelt na 20 minuten uit, wanneer je hem niet gebruikt. Dat is prima, maar de enige manier om hem dan weer aan te krijgen is door de AC-plug aan de achterkant eruit te halen en hem opnieuw in de jacket te steken… Erg onhandig. Is dit de normale manier van aanzetten van deze speler?

  1. Hoi Leo,

   Als ik naar video’s over deze platenspeler op YouTube kijk, lijken ze allemaal het brom-probleem te hebben. Aarden van deze speler heeft geen nut en is sowieso niet mogelijk. Deze speler heeft geen geaarde stekker, en hij heeft een ingebouwde versterker.

   Dat hij na 20 minuten uitschakelt en niet meer is aan te zetten lijkt me niet helemaal de bedoeling. Heeft de ON-OFF knop aan de voorkant geen effect? Wellicht dat hij weer aan gaat als je de arm naar het midden beweegt en weer terug?

 6. Paramount RF-20 elementje. Past dit op iedere crosley platenspeler? En kan er ook een naald op van betere kwaliteit op? Mijn dochter van 13 heeft Crosley Cruiser opgespaard en gekocht en het is zo sneu dat ze hem weer terug zou moeten brengen. Hij doet het op zich goed, maar slaat over bij elke eerste nummer van de plaat van elke kant. Ik hoor het graag. Bedankt

  1. Hoi Ada,

   Het RF-20 element dat hier gelinkt is in het artikel zou inderdaad moeten passen op de Crosley Cruiser. Als het geluid verder goed is, dan lijkt het mij eerder op een mechanisch probleem, dan een probleem met het element. Omdat de Crosley geen instelbare naalddruk en anti-skating heeft, is dit ook lastig op te lossen. Maar als de speler nog binnen de garantie zit zou ik er zeker mee terug gaan. Je mag tenslotte verwachten dat een nieuwe platenspeler het goed doet.

 7. Hallo, ik heb een Crosley en ik gebruik hem enkel nog om platen te spelen bij de merchandise-stand als we optreden… maar nu is de voeding kapot (de pinnetjes stonden eigenlijk al de hele tijd te dicht bijeen voor een normaal stopcontact, nu is de adapter dus gebroken) kan iemand me zeggen met welke voedingsadapter ik hem kan vervangen?

  1. Hoi Renee,

   De Crosley heeft een 12V DC adapter nodig met minimaal 400mA (dat zou ook ergens op het apparaat aangegeven moeten zijn, even dubbel checken!). Dat is een vrij universele adapter die de gemiddelde elektrozaak wel op voorraad moet hebben, en daar kunnen ze je natuurlijk goed adviseren als je de oude adapter mee neemt.

   Online bestellen kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld deze zou moeten werken. Controleer voor de zekerheid ook of de polariteit hetzelfde is (2e plaatje). Dat icoontje staat als het goed is ook op de oude adapter (en op de speler zelf), en moet hetzelfde zijn.

 8. Ik heb onlangs een crosley gekocht. Helaas stopt de pickup na 20 min met spelen. In de gebruiksaanwijzing staat dat sommige modellen na 20 min stoppen als er geen audio signaal is. Beetje raar, want het ding stopt gewoon midden in de plaat.

  Enne… vernachel je je lp echt door de slechte kwaliteit naald? Dat is wel beetje wrang. Platen van soms wel 35 jaar geleden die ik eindelijk kan draaien…

  1. Hoi Suzy, vreemd dat de speler zomaar in het midden van de plaat stopt met spelen. Het lijkt er op dat de speler het geluidssignaal niet herkent en dan dus af slaat. Als je er nog garantie op hebt zou ik er mee terug gaan.

   Het is niet zozeer de kwaliteit van de naald zelf waarmee je de platen vernacheld, het is het ontbreken van een contragewicht op de toonarm (op de meeste Crosleys, sommige modellen hebben dit wel). Hierdoor komt er een veel te hoge druk op de naald te staan. Een enkele keer je oude platen draaien zal niet gelijk een probleem geven. Maar als je ze vaker draait kan dat ten koste gaan van de hoge en lage tonen.

 9. Beste mensen,
  Ik ben net in het bezit van een Crossley Portfolio CR6252A en heb het probleem dat bij elke plaat de naald halverwege de plaat blijft hangen. Is daar een oplossing voor bekend?
  Groet,
  Marcel

 10. Mijn platenspeler draait prima zonder LP erop, maar zo gauw je er een plaat op legt draait hij niet meer of heel langzaam. Heb alles al geprobeerd, maar niets werkt. Help!

 11. Hoi Koen,
  Ik heb nu ruim twee jaar een crosley platenspeler en hij heeft opzich altijd prima gewerkt. De platen deden het allemaal goed en de bluetooth werkt nog steeds helemaal goed. Alleen sinds een paar maanden kan ik geen platen meer afspelen omdat de naald elke keer over schiet. Het lijkt te komen omdat de arm waar de naald aan zit veel te los zit en bij elk hobbeltje op de plaat of een harde voetstap op de grond van de plaat afschiet en in een andere groef terecht komt. Ik heb t in een winkel gevraagd en die raadden mij aan om een klein gewichtje op de arm te plakken, bijvoorbeeld een muntje, maar dit werkt voor geen meter. Heb jij misschien een tip?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *