Crosley platenspeler problemen? Tips en oplossing

We begonnen deze site met het idee: Crosley platenspelers zijn populair maar matig in kwaliteit. We spelen in op de zoekvraag en overtuigen bezoekers om wél een goede platenspeler te kopen. Maar nu blijkt dat te laat voor velen van jullie: problemen met de Crosley platenspeler. Hier alle tips en tricks die we konden vinden. Laat het ons weten als jouw probleem er niet bijstaat!

Problemen verhelpen

(met dank aan Wikipedia)

  • Heb je kassabon of factuur nog en heb je je Crosley platenspeler minder dan twee jaar terug gekocht? Dan heb je in Europa altijd garantie. Check hier de Europese wetgeving.
  • Zorg dat je het probleem helder voor ogen hebt: wat gaat er mis, sinds wanneer, wanneer gaat het wel goed, wat merk je precies? Daarmee kom je sneller aan een oplossing.

Draaitafel doet het totaal niet

Zit de stekker in het stopcontact? En die van een eventueel verlengsnoer? Brand het rode lampje ook niet? Heb je wel stroom?  Is het een compleet nieuwe platenspeler? Verwijder dan alle tape en bindertjes overal rondom. Kan het plateau wel draaien? Zit de arm eventueel nog vast in een klem?

Geen geluid, zacht geluid

Denk aan je oren: zet eerst het volume op bijna nul. Check alle aansluitingen, zeker als je een versterker gebruikt. Crosley platenspelers hebben typisch een ingebouwde voorversterker. Deze moet je op AUX aansluiten en niet op Phono (daar is al een versterker ingebouwd). Soms zit er een schakelaar om de voorversteker uit te schakelen.

Moderne versterkers hebben al geen Phono ingang meer, alleen  AUX, LINE of TAPE. Een standaard platenspeler zonder ingebouwde versterker heeft een MD/MM element met uitgangsspanning van 3 tot 5 mV. De genoemde AUX, LINE of TAPE aansluitingen hebben een ingangsspanning nodig van boven de 120 mV. Je hebt een phono-voorversterker nodig om de uitgangsspanning te verhogen en wordt voorzien van een RIAA-correctie. Lage tonen worden namelijk met een lager volume opgenomen (anders heb je erg diepe groeven nodig) dan hoge tonen. Met RIAA worden de lage tonen omhoog gehaald en de lage tonen omlaag gebracht.

Plaat klinkt vals

De instrumenten of de stemmen op de plaat klinken vals. Heeft je plaat in de zon gelegen? Daardoor kan de plaat namelijk kromtrekken en het geluid verknallen. Probeer een andere plaat. Ook problemen? Dan kan het de naald zijn.

Crosley platenspeler slaat over – naaldproblemen

Dit is vaak een productieprobleem, zeker als het vanaf het begin is. De toleranties van de afmetingen in de elementen zijn bizar hoog. Chinese fabrikanten kunnen daardoor ondermaatse kwaliteit blijven leveren. Terug naar de winkel, of haal een Paramount RF-20 elementje. Zoals LisaaCatharina schrijft:

Motorproblemen

Haal voor de zekerheid de stekker uit het stopcontact. Controleer de motor. Kun je vuil verwijderen? Zit er een contactje los ergens die je misschien weer kunt vast solderen?

Hoge tonen klinken krakerig

De geluidskwaliteit in de hoge tonen neemt af. Dat hoor je aan het krakerig geluid. Oorzaak: de naald is versleten. Daardoor worden je platen beschadigd. Vervang de naald. Goedkopere naalden hebben typisch een synthetische diamant met 500 draaiuren, duurdere naalden hebben een echte diamant die 1000 tot 2000 draaiuren kan maken.

Een bromtoon

 Te veel of te weinig aarding is het probleem. Sommige draaitafels hebben een extra aardedraad nodig. Probeer eerst zonder aardedraad. Heb je dan een brom? Zet alles uit en sluit een aardedraad aan. Nog steeds brom? Check de kabels op een breuk.

Crosley platenspeler draait niet meer

De platenspeler krijgt wel stroom, want je ziet het rode lampje branden. Maar de draaitafel start niet meer op. Dit kan een typisch probleem zijn bij platenspelers met Bluetooth (zoals de Cruiser Deluxe, of de CR8005D bijvoorbeeld). Zet deze uit en probeer het nog eens.

Het contragewicht is verschoven

Dit kan gebeuren tijdens transport, (typisch bij de Keepsake). Die moet je opnieuw afstellen. Volg de handleiding voorzichtig. Deze tips kunnen wij geven maar dubbelcheck wat je doet, voorkom dat je de naald beschadigd:

  • Plaats de lift omlaag, houd de arm vast en draai het contragewicht tot de arm naar beneden beweegt
  • Draai het contragewicht vervolgens terug, en breng de arm in balans (horizontaal).
  • Plaats de arm terug en zet deze vast.
  • Houd het achterste contragewicht vast en zet deze op 0
  • Draai nu beiden tegelijk op 1,5 – 2. (check de handleiding)
Op zoek naar onderdelen? Kijk bij ReplaceDirect.nl. Tijd voor een nieuwe platenspeler? Bekijk hier de nieuwste modellen.

Heb jij een ander probleem? Geef hieronder een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *