geschiedenis platenspeler

Hoe shop je een echte geweldige platenspeler

Wat velen als een uitstervend en ouderwets muziekformaat beschouwen, herleeft momenteel muziek in de vorm van LP’s een heuse comeback. Dit komt met name omdat vinyl een veel warmer geluid dan cd’s of mp3’s heeft. Het klinkt in veel gevallen schoon, warm en puur. Net alsof je in de opnamestudio zit.

Vinyl kopen is bovendien voor velen een bijzondere ervaring. Dit vooral voor degenen die vergeten zijn hoe graag ze hun tijd in de muziekwinkels doorbrachten. Het zoeken naar unieke LP’s is immers een geheel andere ervaring dan via Spotify muziek te streamen. Maar al deze bijzondere analoge muziek avonturen hebben uiteraard wel een geweldige platenspeler nodig!

Plantenspeler

Hoe beter de opstelling, hoe beter het geluid.

Er komt een moment in de muziekreis van elke vinyl liefhebber dat een goedkope, alles-in-één platenspeler gewoon niet goed genoeg klinkt. Misschien kom je hier achter als je via een elegantere HiFi opstelling met een losse draaitafel van een vriend naar de sound van een album luistert. Je kunt dan niet geloven hoe de verbeterde getrouwheid en het bredere geluidsbereik de geluidservaring verhoogt. 

Begin met budgetteren

Dus als jij nu ook overweegt om het afspelen van vinyl serieus als hobby te gebruiken, dan gaat dit jou wel wat geld kosten. Geld voor zowel de eigenlijke platen als voor de hardware die je nodig hebt om ze optimaal af te spelen. Dus begin eerst met budgetteren.

Goed geluid uit een platenspeler

Welke draaitafels moet je vermijden

Als je op het internet naar informatie zoekt, dan is men het vaak over veel dingen oneens. Maar als het om een goede platenspeler gaat, dan is een prima vuistregel: des te schattiger en hipper ze eruit zien, des te harder je van ze weg moet rennen!

Deze spelers gebruiken vaak componenten die meestal niet zo geweldig voor vinyl zijn. Ze hebben bijvoorbeeld de neiging om een specifiek type naald (zoals keramisch, of zwarte en rode cartridges) te gebruiken die het vinyl vrij snel verslijt en beschadigt.

Een draaitafel met eenvoudige specificaties beperkt daarnaast de mogelijkheid om echt goed geluid uit de kwaliteit van de vinyl persingen te halen. Vinyl platen zijn niet echt goedkoop, dus heeft het ook weinig zin om je luisterervaring met een schattige maar lage kwaliteit platenspeler te verlagen. Een speler die bovendien jouw geliefde platen op de lange termijn zeker zal beschadigen.

Een ander zeer belangrijk iets waar je op moet letten als je een nieuwe vinylspeler gaat kopen, is hoe goed deze is gedempt. Demping is in principe de methode waarmee de fabrikanten, zowel intern als extern, de trillingen bestrijden. Ze doen dit door het gebruik van verschillende motor configuraties en door het gebruik van specifieke componenten. De riemaangedreven draaitafels zullen daarbij veelal het stilst en betrouwbaarst zijn. Bijna alle high-end draaitafels hebben juist daarom zo’n riemaandrijving.

Hoe ga je het aanpakken? 

Er zijn veel audiofiele (online) winkels die draaitafels verkopen, of shops die aan muziektechnologie gewijd zijn. Maar voordat je jouw gespaarde geld aan deze winkels overdraagt, is het een goed idee om een ​​aantal merken en modellen te selecteren die je voorkeur hebben.

Het internet biedt een vracht aan interessante recensies om een lijst van keuzes op te stellen. Vanaf daar kun je via Black Friday België de prijzen van hetzelfde model op verschillende online shops met elkaar vergelijken. Om zo voor de prijs te gaan waar jij je het prettigst bij voelt. Je moet de markt kennen om hier je slag te kunnen slaan. Anders betaal je te veel voor je nieuwe draaitafel. 

Hier koop je een platenspeler

Het is echt de moeite waard

Vinyl is één van de beste manieren om naar muziek te luisteren. Er gaat immers niets boven de keuze uit jouw verzameling vinyl en er uiteindelijk eentje op jouw draaitafel te leggen. Om daarna aangenaam op je favoriete muziek te ontspannen of te rocken of dansen.
Er is iets unieks aan het afspelen van een langspeelplaat die je met een eenvoudigere tijd in onze muziekgeschiedenis verbindt. Maar voor velen zijn de superieure geluidskwaliteit en fysieke collectie al voldoende om de investering erin te rechtvaardigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *